Viimeiset kaksi viikkoa olen opiskellut nahkatöitä. On valjennut miksi nahkalaukut maksavat kaupoissa niin rutosti. Jotta jo itsessään hintavasta parkkinahasta saadaan jonkun sortin värillinen tuote, tarvitaan viitisentoista eri työvaihetta aloittaen suunnittelusta ja päätyen reunojen viimeistelyyn. Kaikenlaisia uusia ompelutapojakin tuli opittua. Tässä väännetään satulasepänleuan avulla suutarinommelta. Huom. molemmissa käsissä on neula! Siinä sai olla kieli keskellä suuta, etteivät neulaimet menneet sikinsokin. Essu suojaa nahan lihapuolelta irtoavalta nukalta.

Aloitin pienestä. Nimittäin tuosta oikeanpuoleisesta avaimenperästä. Siihen sain ympättyä useita kurssivaatimuksia: poltto- ja punsselikuviointi, suutarinommel ja sirkan kiinnitys. Vasemmanpuoleisesta löytyy lisäksi mm. kohokuviointi ja etupisto-ommel. Molemmissa nahat on pintakäsitelty mehiläisvahaa sisältävällä kenkärasvalla ja liimattu kontaktiliimalla. Reunat on käsitelty värittömällä kenkälankilla ja siloteltu luulastalla.

Sitten rohkaisin mieleni ja otin käsittelyyn vähän isomman nahkapalan. Tämä oli pakko uskaltaa värjätäkin, jotta kurssivaatimukset täyttyisivät. Nahka on kuvioitu kuviolevyllä, väri on ns. oma sekoitus narviväriä ja koristeviiva on vedetty spriitussilla. Reunat on punottu samalla värillä värjätyllä nahkanauhalla. Kirjainpunsseleilla sain puumerkkinikin näkyviin. Tiedä sitten, raaskiiko tässä penaalissa kyniä pitää...

Tänään oli vielä kirjallinen koe. Siinä kirjoitin kynä sauhuten 1,5 tuntia, saas nähdä miten meni, sen kuulee myöhemmin. Kokeen jälkeen koitin värkätä vielä pientä kuvakehystä jämätarvikkeista, mutta siitä ei tullut kaksinen. Paitsi reunaan punomani espanjalainen punos meni kyllä kohdalleen.

Vielä on kesken olkalaukku, johon pitäisi mahtua rahapussi ja poketkamera. Onneksi töiden palautukseen on kolmisen viikkoa aikaa...