Norjan reissumme aikana olivat pihan laidalla kasvavat vadelmapöheiköt alkaneet punoittaa.

vatut.jpg

Niiden satoa olen tämän viikon aikana koittanut korjata pikkuhiljaa talteen. Hidasta puuhaa, luonnonvadelmat kun kasvavat piikkisinä pöheikköinä, yleensä nokkospuskat seuranaan. Osa parhaimmista puskista kasvaa vielä melko matalina ja epätasaisessa maastossa, joten selkä joutuu koville kummallisissa työasennoissa.

Eilen tuli Tytär Turusta lomailemaan tänne maalle. Voimme vihdoin juhlia Siipan 50-vuotissynttäreitä perhepiirissä. Tiaisen blogista sain vinkkiä vadelmakakun tekoon. Pikkasen alkuperäistä ohjetta muuntelin seuraavanlaiseksi. Kakku on vähärasvainen ja -laktoosinen.

Pohja:

100 g laktoositonta margariinia

1/2 dl sokeria

1 muna

1 tl leivinjauhetta

2,5 dl erikoisvehnäjauhoja

Margariini ja sokeri vaahdotetaan, siihen lisätään muna hyvin vatkaten. Leivinjauhe-vehnäjauhoseos lisätään ja sekoitetaan nopeasti tasaiseksi. Taikina levitetään jauhotetuin käsin voidellun irtopohjavuoan pohjalle. Pohja paistetaan 200 asteessa n. 15 min ja annetaan jäähtyä.

Täyte:

10 liivatelehteä

3 rkl kuumaa vettä

4 dl vadelmasurvosta

6 dl rasvatonta, maustamatonta hylajugurttia

4 tl vanilliinisokeria

3/4 dl sokeria

Liivatelehdet liotetaan kylmässä vedessä n. 5 min.

Sekoitetaan vadelmasurvos, jugurtti ja sokerit keskenään.

Puristetaan liivatelehdistä liiat vedet pois ja liotetaan ne kuumaan veteen yksitellen. Annetaan jäähtyä hieman ja lisätään se koko ajan sekoittaen marja-jugurttiseokseen.

Täyte kaadetaan pohjan päälle ja annetaan hyytyä jääkaapissa. Meidän jääkaapissa se otti aikaa 1,5 tuntia.

Päälle:

1 l vadelmia

1 dl hyytelösokeria

2 dl vettä

Irtopohjavuoka annetaan olla vielä paikoillaan. Kaadetaan vadelmat tortun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Vadelmia sopii olla vähemmänkin, mutta meidän kakussa oli reilusti.

Vesi kiehautetaan kattilassa, lisätään sokeri koko ajan sekoittaen. Annetaan vielä kiehahtaa. Jäähdytetään muutama minuutti ja valellaan vadelmien päälle. Ihan tasaista kiiltävää kerrosta en laittanut joka paikkaan, sillä tarkoituksenani oli vain kiinnittää marjat tortun päälle. Annetaan hyytyä jääkaapissa.

Lopuksi poistetaan irtopohjavuoka kakun ympäriltä, laitetaan tarjolle ja Syödään.

vadelma-jugurttitorttu.jpg

Iso kakku hävisi neljän hengen voimin hetkessä, ei siis vissiin ollut huonoa. Kasvissyöjätytärkin söi kaksi isoa palaa liivatteesta huolimatta. Vaan kuten hän on itse maininnut: "Sallin gelatiinin lääkkeissä ja äidin kakuissa, sillä ne ovat elämää ylläpitäviä aineita."