Perjantai-iltana kun pääsimme Turkuun, suuntasimme saman tien Keskiaikaisiin turnajaisiin. Kemiön saarelta Rohan tallin ratsastajat ovat ainoita turnajaisiin erikoistuneita hevoskouluttajia ja esiintyjiä Suomessa. Turnajaispiha oli rakennettu Katedraalikoulun sisäpihalle Suurtorin tuntumaan.

Esityksen tarina kertoi juoposta ja ilkeästä kuninkaasta, joka kiusasi niin kansaansa kuin vaimoaan kuningatartakin. Klovni toimi tarinan kertojana ja avustajana.

juoppo%20kuningas.jpg

Kuningatar päätti järjestää turnajaiset, jotta löytyisi joku ritari, joka päihittäisi hänen ilkeän miehensä. Muutama ritari löytyikin etsintöjen jälkeen.

ritarit.jpg

Turnajaisissa ritarit testaavat taistelutaitoaan. Hevosen selästä ei ole niin kovin yksinkertaista temppuja tehdä. Ensimmäiseksi piti vauhdissa halkaista tolpan nokassa könöttävä kaalinpää...

kaalin%20halkaisu.jpg

... ja sen jälkeen samalla vauhdilla iskeä miekka heinäpaaliin. Tämän kuningas osasi loistavasti. Yksi ritareista taas pysäytti hevosensa paalin kohdalle ja pudotti miekkansa suoraan alas päin. Näytti sen jälkeen kieltään muille kilpailijoille. Epäurheilijamaista...

miekka%20paaliin.jpg

Seuraavaan tehtävään pyydettiin yleisön naisilta pientä uhrausta. Rintsikoita ja jotkut pikkupöksytkin lensivät tantereelle. Näyttivät kyllä aiemminkin hiekanpölyssä pyörineen, joten enpä usko, että niitä ihan päältä revittiin...

Ritarien tehtävänä oli poimia vaatekappale keihäällä ylös.

rintsikan%20poiminta.jpg

Tämä ritari piti hommasta, pääsi haistelemaan neitojen vaatteiden sulotuoksuja. Tästä mies-hevos-parivaljakosta tuli heti suosikkini, eikä suinkaan vähiten hienon  tilkkuloimen takia...

rintsikan%20haistelu.jpg

Seuraavaksi piti poimia neljä rengasta tolppien nokasta. Vauhdilla ratsastaen tietenkin.

renkaat.jpg

Tässä vaiheessa tuli viimeistään selväksi, että sinikeltaisia värejä kantavalla ritarilla ja kuningattarella oli selvästi jonkin sortin vispiläkauppaa meneillään.

vispil%C3%A4kauppaa.jpg

Ritarit panivat kypärät päihinsä. Tehtävässä piti täydessä vauhdissa tönäistä säilällä kepin nokassa heiluva puu-ukko liikkeelle niin, että se pyörisi ukon toisessa päässä olevan rautapallon voimasta mahdollisimman monta kertaa ympäri. Samalla saattoi saada päähänsä aimo tussauksen rautapallosta, siispä kypärät olivat tarpeen.

lautamies.jpg

Viimein koitti se elokuvissakin vaarallisen näköinen touhu. Mies miestä vastaan peitsien kanssa. Tehtävänä ei kuitenkaan ole pudottaa miestä ratsailta tai lähettää häntä manan majoille. Tarkoitus on osua vastustajan rintasuojaan ja samalla säilyttää oma peitsi ehjänä. Melkoisesti säpäleitä lensi ja peitsiä vaihdettiin.

peitsitaistelu.jpg

Sini-keltainen ritari pärjäsi hyvin ja lähetteli lentosuukkoja kuningattarelle. Tästä suivaantuneena kuningas hyökkäsi ritarin kimppuun. Käytiin kova miekkailu mies miestä vastaan ja molemmat haavoittuivat. Kuningas meinasi päästä niskan päälle, mutta silloin kuningatar puuttui peliin.

miekkailu.jpg

Hän syöksyi hevosellaan tantereelle ja työnsi keihään kuninkaaseen. Se oli ilkeän kuninkaan loppu. Ritari ja kuningatar joutuivat lähtemään maanpakoon, mutta mitä siitä, heillä oli toisensa.

saivat%20toisensa.jpg

Varsin huima esitys. Hevoset olivat taitavia ja niin ratsastajatkin. Erityisesti ihailen hyvin koulutettuja ratsuja. Samat ratsastajat esiintyvät elokuussa Hämeenlinnan Keskiaikamarkkinoilla. Suosittelen.