Eilen käytiin alkaneen loman kunniaksi loma-asuntomessuilla Porin Reposaaressa eli Räpsöössä. Sade lakkasi sopivasti kierroksen alussa ja alkoi uudelleen vasta paluumatkalla. Hienoja pytinkejä siellä oli, juu, liiankin hienoja. Tytär kaipasi perunamaata, Siippa kunnon savusaunaa ja minä kodikkuutta. Osa taloista oli niin hienoja, että ne tuntuivat enemmän edustuskodeilta kuin kesämökeiltä. Jotenkin olivat kolkkoja, vaikka hienoja design-huonekaluja olivat täynnä. Grönin Eikan mökki oli poikkeus, se oli heti paljon mukavamman oloinen, lämpimät rauhalliset värit, tekstiilejä. Eikan mökki oli messujen parasta antia. Sinne oli löytynyt juuri sitä kodikkuutta ja oli ihmisen kokoinen.

 

Yhden sortin slummi tuo loma-asuntoalue on, talot vieri vieressä, melkein kiinni toisissaan. Sitä kun on mettäläisenä tottunut elelemään varsin rauhassa naapureilta. Toki veneille oli hyvät paikat ja maisematkin joissakin asunnoissa. Menimme sinne lähinnä katsomaan terasseja, mutta yhtään kuvaa niistä ei tullut otettua. Se kuitenkin selvisi, että terassin pitää olla riittävän iso, jotta sinne mahtuu kunnon ruokailutila ruuanlaittopisteen lisäksi. Jotain muuta - epäolennaista - silti tallensin.

 

1672010.jpg 

 Yhdessä mökissä oli hauska kalateos, käsinmaalatuista kankaista ommeltuja. Muistui mieleeni kala, jonka tein toistakymmentä vuotta sitten tyttärelle tilkuista. Taiteilija on varastanut idean siis minulta ;)

 

 Yhdessä makuuhuoneessa oli hauska kivimatto…

 1672011.jpg

...tuli heti mieleen uusia ideoita ryijyn tekoon.

 

 Eräässä saunakamarissa oli kori, jonka punoksesta en oikein saanut selvää. Kiinnostavan näköinen silti. Jos tuo olisi oma, en varmaan malttaisi pitää siitä näppejäni irti, vaan purkaisin sen, jotta saisin tietää punoksen idean :)

 1672012.jpg

 

Kelluvia talojakin kävimme katsomassa, mutta emme tykästyneet. Olihan niistä helppoa onkia, mutta… Liian tiheään nekin rakennetaan. Portaat parvelle oli enempi tikapuut, hirveän jyrkät, ei sovi lapsiperheelle eikä ikääntyville. Eikä ole sitä perunamaata.

 

Lopuksi kävimme katsomassa Ympäristökeskuksen paarlasti-näyttelyä. Paarlasti- eli painolastimaata on aikojen saatossa tullut paljonkin Reposaarelle laivojen mukana. Nyt on herätty suojelemaan sitä. Tiedetään, että painolastien mukana on levinnyt kasveja esim. Reposaarelle, lisäksi on tullut kaikenlaista muuta, näkinkenkiä, nauloja ym. Piikiveä on mukana paljon ja niitä saikin kaivaa isoista hiekkakasoista niin paljon kuin sielu sieti. Painolastikasveja esiteltiin luontopolulla. Silmiini osui heti kiinnostavan näköinen kukka, sininen, kuinkas muuten.

 

 1672013.jpg

Kyseessä on rohtorasti, lähtöisin Kaakkois-Euroopasta. Sitä on käytetty rohtona sairauksien parantamisessa. Nyt se on uhanalainen.

 

Reposaaren messuista tulee Kesä-T.i.l.a. ohjelma ensi maanantaina MTV3:lta.