Syksyllä kävivät askarruttajaopiskelijat opettamassa meille kokeileville käsityöläisille kankaan laminointia puulevylle. Muoville homma ei kuulemma onnistu, en ole kyllä kokeillut. Kurssilla kokeilin työtä vesivanerille ja kyllä se kiinni otti siihenkin. Kankaan on hyvä olla puuvillaa. Yksi meistä kokeili tekokuidulla, eikä liimaliemi tahtonut mennä sen läpi alustaan millään. Vanhoja puutarjottimia tällä konstilla on onnistuneesti päällystetty. Päätin ympätä aiemmin syksyllä kankaalle tekemäni syanotypian laminoiduksi tauluksi kattaukseeni. Kuvaksi valitsin kultapallokankaan, jota löytyy myös kattaussetin servetistä.

Varastosta löytyi pala mäntylevyä. Leikkasin sen sopivan kokoiseksi ja hioin kiinnityspinnan karheaksi hiekkapaperilla.

IMG_0006.JPG

Levyn päälle asetin syanotypiakankaan kohdalleen ja aloin sivellä sille liimalientä, jossa oli 1 osa erikeeperiä ja 2 osaa vettä. Sivelyn tein ainakin 3-4 kertaan. Sively pitää tehdä niin, ettei kankaan alle jää ilmakuplia. Kankaan pitää olla läpimärkä liimaliemestä. Kangas harmaantuu märästä liemestä.

1.JPG

Kankaan kuivuttua sen normaali värikin palasi. Leikkasin reunoilta ylimääräiset kankaat pois askartelupuukolla. Se käy helposti, kun kangas on jäykistynyt liimasta.

IMG_0018.JPG

Reunat maalasin kattaussetin harmaalla ja kankaan viimeistelin vielä kahdella huonekalulakkakerroksella. Jos tekee esim. tarjottimen, jonka pitäisi kestää vähän pesuakin, pinta kannattaa lakata venelakalla. Levyn taakse ripustuslenkki ja se on sitten siinä. Kuvassa näyttää lakkaus olevan aika tuore, lakkaa valuu vielä pitkin reunaa.

IMG_0007.JPG