Aamulla Rein kuskasi meidät kaupungin torille siksi aikaa, kun ensimmäinen ryhmä aloitti Haapsalun huivin opettelua. Vaikka Haapsalu on paljon etelämpänä kuin Pohjois-Satakunta, siellä oli aivan yhtä kylmä. Varustuksestani puuttuva villatakki piti siis mitä pikimmin löytää. Ja löytyihän se vihdoin, pienestä putiikista torin laidalta. Myyjät olivat pääosin venäläisiä, he tuntuivat olevan enemmän kaupankävijöitä kuin eestiläiset.

 

11%20haapsalun%20tori.jpg

Torilta matkasimme keskustan käsityökauppaan nimeltä Gift. Mielenkiintoisia lankoja ja valmiita neuletöitä oli tarjolla. Mukaan tarttui lankoja, joista matkanjohtaja väitti tietävänsä lempivärini. Miten niin muka…

 

12%20gift%20ostokset.jpg

Kävimme myös pellavavaatteiden tekijän putiikissa. Sieltä tarttui mukaan mukavaa päälle pantavaa yhdelle jos toisellekin.

 

Huivin opettajat tulivat näyttämään meille Haapsalun huivin museota. Se oli pieni huone käsityöpuodissa. Täynnä melkoisia unelmia, jotka oli neulottu tajuttoman ohuesta villalangasta. Pienoinen paniikki alkoi iskeä, mitenkähän sitä kykenee moisesta rullalangasta väsäämään yhtään mitään…

 

 

13%20vihkipuku.jpg

 

Laukussa oli myös käytetty Haapsalun pitsiä. Ei passaa olla kovin tuhruiset kädet tuota hypistellessä.

 

 

14%20laukku.jpg

 

Tämä näytti jo mahdolliselta toteuttaa, tilkkulaukun pienenä osana.

 

 

15%20tilkkulaukku.jpg

 

Kadut Haapsalussa olivat kapeita vanhan keskiaikaisen kaavan mukaan. Lähes joka nurkalta näkyi Piispanlinnan muuria. Tässä Piispanlinnan torni, jossa kuulemma kummittelee. Tietenkin.

 

 

16%20piispanlinnan%20torni.jpg

 

Iltapäivällä oli meidän ryhmän vuoro tarttua bambupuikkoihin. Opettaja oli tuonut esille niin valmiita kuin keskeneräisiäkin huiveja. Opettajat puhuivat pelkästään eestiä, mutta onneksi porukassamme oli taitava tulkki.

 

 

17%20sallin%20ope.jpg

 

Niin alkoi väkerrys. Bambupuikot olivat oudot, lanka sietämättömän ohutta ja edellisestä pitsineuleen teosta ainakin 25 vuotta. Silmukatkin luotiin eri tavalla kuin olin tottunut. Kädet hikosivat, posket alkoivat punoittaa ja syviä huokaisuja purkautui…

 

 

18%20alkutekele.jpg

 

Haapsalun huivi on n. 50-60 cm leveä ja 150 cm pitkä ohuenohut hartiahuivi. Lanka on kaksisäikeistä äärettömän ohutta pehmeää villalankaa, kokoa 32/2. Valmiin huivin pitää mennä naisen vihkisormuksen läpi. Jos ei mene, kyseessä ei ole oikeaoppinen ”Haapsalu sall”. Toki sen saa paksummastakin langasta tehdä, mutta sen on sitten jonkun muun paikan Salli…

 

 

19%20sormuksen%20l%C3%A4pi.jpg

 

Kaksi ja puolituntisen väkerryksen jälkeen oli saatu pieni mallitilkku tehdyksi. Työ jätettiin huilaamaan yön yli. Joutsenet olivat tulleet hotellin eteen vieraisille.

 

 

20%20joutsenet.jpg

 

Illalla menimme syömään kaupungille. Paikalle pelmahti myös lauma nuoria tanhuajia, jotka esittivät pitkän tovin reippaita tanssiesityksiä.

 

 

21%20tanhuajat.jpg

 

Sunnuntaiaamuna jatkoimme pitsin tekoa. Ensin opeteltiin neuleen päättäminen, sillä siinäkin on omat konstinsa. Sitten opeteltiin tekemään reunapitsiä ja lopuksi vielä sen ompelu huiviin kiinni. Varsin vaivaisen tilkun olin saanut aikaan yhteensä viiden tunnin väkertämisen jälkeen.

 

22%20oma%20pitsi.jpg

Kaiken huipuksi paikalle ilmestyi Eesti Televisioonin kameramies ja toimittaja tekemään käsityöturisteista juttua. No, onhan se sentään vähän eri juttu kuin votkaturismi…

 

Iltapäivällä matkasimme routaisia teitä pitkin lampolaan. Siellä tutustuimme niin pieniin…

 

 

25%20m%C3%A4%C3%A4%20oon%20t%C3%A4%C3%A4

 

…kuin suuriinkin lampaisiin. Aika mukavia kavereita.

 

 

24%20lammas.jpg

 

Tietenkin mukaan tarttui lampolan omia tuotteita, villalankaa, jossa oli puolet koiran karvaa ”Valge koer” ja harmaata eestinlampaan villaa.

 

 

23%20lampolan%20langat.jpg

 

Iltapäivällä shoppailimme Haapsalun Kaubamajassa, tavaratalossa. Kävimme myös katsomassa pari mielenkiintoista taidenäyttelyä Epp Maria Kokamägin ja Astrid Lindgrenin kirjojen kuvittajan Ilon Viklandin gallerioissa. Tapahtumarikkaan päivän jälkeen koitti viimeinen ilta Haapsalussa. Se vietettiin tiiviisti TV:n ääressä katsellen silmä kovana ajankohtaisohjelmaa, jossa kerrottiin Meistä.