Keskiviikkona lähdimme Zhoukoudianiin, joka on antropologisesti tärkeän Pekingin ihmisen kotipaikka. Se sijaitsee n. 45 km Pekingistä. Laskeuduimme ensin luolaan, josta löytö oli tehty. Joka puolelta oli kaivettu ja löydetty jotain, luolan katto oli osaksi kaivauksissa hävinnyt. Selvityslaattoja oli siellä täällä, mitä mistäkin kohtaa oli löytynyt.

 

1%20pekingin%20ihmisen%20l%C3%B6yt%C3%B6

 

Museon edessä oli patsas, joka esitti opas-Juhan mukaan naispuolista Pekingin ihmistä. Onhan sillä varsin äidillinen ilme.

 

 

2%20h%C3%A4n%20on%20nainen.jpg

 

Museossa oli näytillä paikan löytöjä ja niiden rekonstruktioita. Kuvassa sammakon fossiili.

 

 

3%20sammakon%20fossiili.jpg

 

Pekingin ihminen osasi jo kiinnittää taljoja yhteen ja rakentaa niistä vaatetta itselleen. Kuvassa siihen tarkoitettu väline, luuneula.

 

 

4%20luuneula.jpg

 

Pekingin ihmisen aikaan eli tämä komea hirvieläin, Thick-jewed deer, paksusarvikauris.

 

5%20thick-jawed%20deer.jpg

 

 

Maaseutu oli paljon köyhemmän näköistä paikkaa kuin kaupungissa. Maisemat olivat silti mielikuvitusta kiehtovia. Etualalla liuskekiviä, jota talossa työstettiin hengenpitimiksi.

 

 

6%20liuskekivi%C3%A4.jpg

 

Matkasimme eteenpäin Tanzhesi-temppelille, jonka viereisessä ravintolassa oli kultaiset ovitäkit. Ovitäkkejä näkyi joka puolella, kaupungissakin. Ne pitivät hyvin ulkona olevan kylmän loitolla silloinkin, kun ovet olivat auki.

 

 

7%20ovit%C3%A4kit.jpg

 

Temppelin pihalla oli iso suitsutusastia. Siihen ihmiset laittoivat suitsutustikkuja, joita kaupustelijat myivät temppelin ulkopuolella. Budhalaiset uskovat, että savun mukana menevät viestit tuonpuoleiseen palvotuille vainajille. Takana olevassa rakennuksessa oli isoja kullanvärisiä Budhan patsaita, mutta siellä ei saanut kuvata.

 

 

8%20Tanzhesi-temppeli.jpg

 

Temppelin sisäpihalla oli menossa lauluesitys rooliasuissa. Keskellä oleva keltaiseen pukeutunut mies esittää keisaria. Kukkahatulliset naiset ovat hovinaisia ja kalottipäiset miehet eunukkeja.

 

9%20laulua.jpg

 

 

Onnenpensas kukki jo temppelin muurien suojassa.

 

 

11%20onnenpensas.jpg

 

Näkymä luostarin ylätasanteelta.

 

 

12%20maisema%20temppelin%20yl%C3%A4tasan

 

Monessa paikassa näkyi koristeellista kohorappausta, joilla liuskekivet oli muurattu.

 

 

13%20muuraukset.jpg

 

Temppelireissun jälkeen vähän huilattiin. Illalla menimme katsomaan kung fu esitystä. Esityksen tarina kertoi  Chan Yistä, Kung fun legendasta. Kertojat olivat englanninkielisiä, tarinaa oli helppo seurata. Show oli upeaa katseltavaa ja mielettömiä temppuja täynnä. Valitettavasti esityksen aikana ei saanut kuvata. Tämän ehdin ottaa, ennen kuin tyttö tuli kieltämään.

 

 

14%20kung%20fu.jpg

 

Esityksen lopuksi esiintyjät tulivat kuvattavaksi. Nuorimmat esiintyjät olivat varsin tärkeän oloisia roolissaan.

 

 

15%20nuoret%20esiintyj%C3%A4t.jpg

 

Illan päätteeksi menimme taas jalkahierontaan, joka tuntui nyt paremmalla, kun ei enää oudokseltaan jännittänyt. Maistui sen päälle uni.