Villalanka vaatii yleensä kuumavärjäyksen väriä vastaanottaakseen. Kokeilevan käsityön kurssilla saimme ohjeen myös kylmävärjäykseen, mikä minua miellyttää enemmän. Minulla kun ei ole mitään haluja saada palovammoja tms. Resepti oli seuraavanlainen:

100 g kuivaa lankaa

680 ml haaleaa vettä

20 g kalsinoitua soodaa

80 g ureaa

60 ml väriä

Laita langat ensin kastumaan puhtaaseen veteen, anna niiden kastua ainakin 10 min. Liuota värjäysliemen veteen ensin sooda ja lisää vasta sitten urea, liuota hyvin. Sekoita väri hyvin liemeen. Purista langoista ylimääräinen vesi pois ja laita ne puhtaaseen astiaan. Kaada lankojen päälle väriliemi. Anna seistä pari vuorokautta. Huuhtele langat veden lämpötilaa varovasti nostaen. Langat kestävät yleensä 60 asteeseen asti. Varo vanuttamasta.

Ohjessa sanottiin lisäksi, että tällä värimäärällä tulee todella voimakkaat värit. Se piti paikkansa. Halusin kaksiväristä lankaa, jossa on käytetty liukuvärjäystä. Tein siis kaksi annosta, toinen punaista ja toinen sinistä. Kerin Novitan valkoista Nalle-lankaa vyyhdelle 200 g. Taitoin vyyhdet vielä kaksinkerroin ja upotin väriliemiin.

Parin päivän päästä huuhtelin vyyhdet moneen kertaan, lopuksi lisäsin huuhteluveteen etikkaakin, että irtovärit lähtisivät. Silti väreistä tuli hyvin tummia.

Valkoinen piristää langan värisävyjä. Eiköhän näistäkin jonkin sortin sukkaa synny.

Kyllä me värjäsimme kurssilla kankaitakin. Kokeilut olivat aika tavanomaisia, niistä ei kuvia tullut otettua. Yksi oli silti mielenkiintoinen. Keräsimme nimittäin lopuksi yhteen isoon purkkiin kankaita eri näköisiksi mytyiksi. Käärin yhden kankaan ensin rullalle ja väänsin sen sitten piukkaan kierteeseen, solmin päät ja tuuppasin purkkiin. Päälle kaadoimme kaikkien loput värit mitä yli jäi. Lopputulos oli varsin jännä, muistuttaa vähän revontulia. Empäs tiedä vielä mitä tällä teen...