Olemme joskus aiemminkin käyneet pikapikaa keskiaikaisilla markkinoilla. Silloin aikaa oli varattu turhan vähän, joten nyt meillä oli tarkoitus viettää tapahtumassa melkein koko päivä. Lauantaiaamuna lähdimme ajoissa liikkeelle. Siippa vei minut ja Tyttären kaupungille asioille. Ostimme mm. tyttärelle synttärilahjaksi digikameran. Nyt sitten vaan odotellaan, koska uusi blogi kuvineen ilmestyy...

Siippa huonona markkinavaeltajana oli pysäköinyt Empun jonnekin varjoisaan paikkaan kaupungille ja lymyili siellä. Taivalsimme Tyttären kanssa käsityömarkkinoiden kautta Suurtorille. Porthanin puistossa oli esillä työnäytöksiä. Keskiaikaisen mallisia pikkupossujakin röhki porkkana-aterialla.

keskiaikainen%20possu.jpg

Värjärit muuttivat villojen värejä padoissaan.

v%C3%A4rj%C3%A4rit.jpg

Saippuan tekijöillä oli tarjolla myös kloppien suunpesusaippuaa. Harmitti, kun en hoksannut ostaa. Varmaan se olisi toiminut vähän vanhemmankin kohdalla...

kloppien.jpg

Markkinoilla oli tarjolla kaikennäköistä ruokaa keskiaikaiseen henkeen. Metrilakuja tai muoviesineitä ei näkynyt missään. Nekkuomenat näyttivät herkullisilta.

nekkuomenat.jpg

Keskiaikaisia juomia sai myös ostaa savimukeissa tarjoiltuina.  Ihmeen hyvältä maistui, vaikka oli niin vanhaa...

siiderimuki.jpg

Tämän tuosta oli jossain päin markkina-aluetta meneillään jokin näytelmä, joka tapahtui kaiken väen keskellä. Tässä on ilmeisesti varakasta väkeä, kun herralla on oikein turkisreunainen viitta ja komiat kengät. Myös musiikkiesityksiä kuului sieltä täältä.

n%C3%A4ytelm%C3%A4t.jpg

Monenlaisia käsityöläisiä myi tuotteitaan. Oli saviesineitä, keskiaikaisia päähineitä ja pukuja, yrttimummuja, jotka möivät rohtoja vaikka mihin tuskaan, puukkoseppiä, koruseppiä...

riipukset.jpg

Jostain syystä tuli keskityttyä enemmän pehmeisiin käsitöihin. Niitä olikin esillä monenmoisia. Käspaikan kojussa oli näytillä kaunis poimutettu esiliina keskiaikaiseen malliin.

poimutusta.jpg

Käsinvärjättyjä lankoja myi useampikin koju. Tämmöiset tarttuivat mukaan.

k%C3%A4sinv%C3%A4rj%C3%A4ttyj%C3%A4%20la

Mielenkiintoisimmat löydöt ovat vanhanajan kokenillilla värjätty villalanka ja nokkosen kuiduista kehrätty lanka. Jälkimmäinen ei pistele yhtään, mutta on kuulemma lujaa.

kokenilli%20ja%20nokkonen.jpg

Monella näkyi keskiaikaiseen henkeen tehtyjä vaatteita. Mielelläni olisin itsekin pukeutunut niin, mutta kun ei ole oikein ollut tietoa aiheesta. Vaan nyt tuli hankittua kirjanen, jossa kerrotaan keskiajan pukeutumisesta ja kaavojakin vaatteisiin löytyy. Jospas siiten tulevina vuosina osaisin panna päälleni muutakin kuin nykyajan hömpötyksiä.

Markkinoilla kului yhtäkkiä aikaa monta tuntia. Tarpeeksemme vaeltaneena emme enää jaksaneet mennä Turun Linnaan, Aboa Vetus ja Ars Novaan emmekä Tuomiokirkkoon. Niissä olimme käyneet aiemminkin, joten jalkojen huutaessa priorisointia ne jäivät. Ehkä sitten ensi vuonna...