Kevään toisena aiheena Kokeilevassa käsityössä on venäläisyys. Töiden ideat on siis ammennettava venäläisestä kulttuurista ja/tai käsitöistä. Aiheeseen on tutustuttu niin kirjallisuuden kuin erilaisten venäläisten esineiden kautta, mitä nyt kultakin kurssilaiselta sattui kotoa löytymään. Tällä viikolla meille esitteli venäläisiä käsitöitä opettaja, joka oli käynyt kollegaryhmän kanssa Pietarissa ottamassa selvää kansalaisopistojen yhteistyömahdollisuuksista. Tuliaiseksi meille hän opetti perinteisen venäläisen nuken teon.

Nuken runko on tiukaksi kääröksi kääritty paperirulla. Sen ympärille kääritään kolmioksi taitettu neliön muotoinen kangaspala. Sen alle pannaan vähän vanua rintamukseksi. Paketti sidotaan langalla kiinni rintojen alta. Sen alapuolelle kääritään ensin alushame ja sen päälle päällyshame, kangasnauha sidotaan vyöksi.  Päänauhaksi sidotaan silkkinauhan pätkä. Se on siinä.

ven%C3%A4l%C3%A4ist%C3%A4%201.jpg

Pikkasen on yksinkertaisempaa mallia kuin parpit ja pratsit. Tämä on kuitenkin se perinteisin nuken malli. Tässä vielä koko porukan tyttelöt. Open nukke on äärimmäisenä oikealla.

ven%C3%A4l%C3%A4ist%C3%A4%202.jpg