Kun kerran olin päässyt hartiahuivien makuun, piti tietty kokeilla sellaista jollakin uudella konstilla. Märkähuovutusta olin testaillut toistakymmentä vuotta sitten ja aiemmin syksyllä, vihdoin joulun välipäivinä piti tehdä se varsinainen "teos".

1321536.jpg

Kun huovuttaa, materiaalin täytyy olla sellaista, että se huopuu. Siis lankahuovutuksessa konepestävät ja keinokuitulangat eivät käy, sekoitelangatkin ovat huonoja vaihtoehtoja. Kesällä olin poikennut Helsingin reissulla Hakaniemen hallissa Vihreän Vyyhdin myymälässä. Paikka oli täynnä houkuttelevia lankoja, mutta vihdoin päädyin kuvassa oleviin sinikirjaviin käsikehrättyihin villalankoihin. Näistä päätin huovuttaa itselleni edustavan huivin.

1321566.jpg

Huovutettava materiaali kutistuu työstön aikana n. 40 % ja se täytyy ottaa huomioon materiaalin menekissä. Siksi alussa tekemäni lankaristikko oli yli 2 metriä pitkä ja lähes metrin levyinen. Ristikko on hyvä pohjatuki työlle, se ei pääse repeytymään halki missään työstön vaiheessa. Ruudukon päälle kieputellaan lankaa ristiin rastiin, mitään kireitä systeemejä tähän ei kannata suunnitella. Lankaa kuluu n. 300-350 g tämän kokoiseen huiviin. Vanha lakana on hyvä huovutuspohja työlle.

1321591.jpg

Sitten toinen lakana levitetään huovutuksen päälle ja koko homma rullataan tiukaksi kääröksi. Käärö sidotaan langanpätkillä useasta kohtaa ja tietysti myös läheltä molempia päitä, jottei koko hökötys aukea pesukoneessa.

1321605.jpg

Lopuksi käärö pujotetaan sukkahousujen puntin sisään (20 denieriä on ihan hyvä, ohuempia en arvaisi koittaa) ja heitetään pesukoneeseen. Mukaan kannattaa laittaa jotain muutakin menoa pehmittämään, esim. froteepyyhe tms. Kone säädetään 40-60 asteeseen ja sopivan pitkä pesuohjelma. Lämpimän pesuosion pitää kestää vähintään 20 minuuttia. Oma teelmykseni oli 50 asteessa. En tiedä miten uudemmat koneet tykkäävät keskeytyksistä, mutta oma koneeni ainakaan ei ottanut nokkiinsa. Koneeseen pannaan hiukan pesuainettakin, n. puolet normaaliannoksesta. Käärö saa pyöriä pesussa 20 min. Koneen mahdollista säästöohjelmaa ei kannata tässä käyttää.

1321639.jpg

Sen jälkeen käärö avataan ja päällimmäinen lakana irroitetaan varovasti lankapinnasta. Tässä saa olla tarkkana, ettei kisko lankoja liikaa, jotteivat ne irtoa toisistaan. Kaveri on tässä kohtaa hyvänä apuna. Irroitettu lakana laitetaan lattialle levälleen ja lankapinta käännetään sen päälle aluslakana nyt päällepäin. Nyt lankapinta irroitetaan päällä olevasta lakanasta samoin kuin äsken. Lankapinta tarkistetaan, jos on jäänyt isoja aukkoja, laitetaan niihin vähän lisää lankaa.

1321674.jpg

Sitten toinen lakana asetetaan taas lankapinnan päälle ja kääritään, tällä kertaa pitkittäin, jotta työ huopuisi tasaisesti molempiin suuntiin. Sidotaan kuten aiemminkin, taitetaan käärö kaksin- tai kolminkerroin, jotta se saadaan taas mahtumaan sukkahousujen punttiin. Sitten koko homma uudelleen pesukoneeseen 20 minuutiksi.

1321701.jpg

Seuraavaksi avataan käärö ja irroitetaan koko huivi lakanoiden välistä. Irroituksen pitäisi nyt sujua helpommin, koska huivi on huopunut itseensä kiinni, eikä tartu enää kankaaseen niin hanakasti. Loppuhuovutuksena liottelin ja puristelin huivia vielä muutaman kerran altaassa vuoroin lämpimässä, vuoroin kylmässä vedessä.

1321726.jpg

Sitten vain huivi kuivumaan jonnekin ilmavaan paikkaan, mielummin tasolle. Märkänä huivia voi vielä pikkasen muotoilla ja venytellä sileäksi. Huovutuksessa oma lankani meni kivasti kiharalle.

1321747.jpg

Valmis huivi on 170 pitkä ja n. 50 cm leveä. Reunat eivät tule tasaisen suoriksi vaan muotoutuvat mukavan eläviksi.