1546404.jpg

Kun joulun jälkeen muutin käsityötarvikkeitani uuteen työtilaan yläkertaan, käteeni osui neljä tilkkublokkia ja viides tekeillä oleva. Ällistelin ja pällistelin niitä ihmeissäni, en muistanut ollenkaan moisia koskaan tehneenikään. Sitten muisti alkoi palata pätkittäin: juu, nämä taisivat olla mallitilkkuja kansalaisopiston tilkkukurssilta, jolla olin ollut opettamassa vuosia sitten. Samalla kertaa löysin muitakin mallitilkkuja, joten ajattelin, että siinäpä oiva lähde tuleviin tilkkutöihin. Tilkkutyöt ovat nimittäin olleet minulla vähän jäähyllä viime vuosina, sen verran viiden vuoden opetushomma puudutti tilkkuiluintoa. Kun harrastuksesta tulee työ, se ei enää olekaan niin mukavaa. Nyt taas alkaa pikkuhiljaa sekin into herätä.

Näissä tilkkupalasissa malli on hirsimökkimuunnelma, en muista sen nimeä, mutta jokin vipperä se taisi olla. Malli on pikkasen vaikea toteuttaa, pitää olla tarkkana, että palaset ovat juuri oikeassa kulmassa edelliseen jne. Näissä olin käyttänyt apuna paperitekniikkaa, joten palaset olivat muotoutuneet ihan hyvin. Väritys palasissa ei ole ihan omaani, mutta kun noin paljon olin vaivaa nähnyt, että ihan neljä palasta olin tehnyt valmiiksi ja yksi vain oli kesken, päätin tehdä niistä jotain.

1546408.jpg

Ensin piti saada se yksi keskeneräinen blokki valmiiksi. Käänsin ja väänsin palasta ja ihmettelin miten olen voinut saada saumavarat ja mitat niin siististi ja tarkasti tehtyä. Sitten muisto pienestä leikkurista, keltaisesta viivaimesta ja isosta postikortista putkahti takaraivosta: haa, paperitekniikan apuvälineet. Sen jälkeen homma sujui kuin leikki - no ei ihan, hidasta tekniikkaahan se on, mutta nyt tiesin miten homma tehdään.

1546409.jpg Kääntelin ja vääntelin palasia. Niissä oli kolme samanlaista ja kaksi peilikuvaa. Lopulta asettelin ne peräkkäin niin, että violeteista osista muodostui viuhkamaiset kuviot. Reunaan ompelin pienet tereet blokkien keskikankaasta ja tummasta violetista reunat ja alakolmion. Työ alkoi tuoda muistikuvia ortodoksisista tekstiileistä ja islamilaisista ornamenteista. Se tuntui myös vaativan itselleen kultaa, vaikka kyseinen metalli ei muuten ole suosikkini.

1546410.jpg

Ensin työ piti kuitenkin tikata. Kokeilin vapaata konetikkausta, mutta jostain kumman syystä se ei nyt tuntunut luonnaavan, lanka katkesi koko ajan. No, sitten hoidetaan homma muutoin tavanomaisella taktiikalla. Kuvio-osa tulikin ihan ok, mutta reunat tuntuivat vaativan edelleen sitä vapaata kiekuraa. Päätin tutkia, mikä hommassa oli oikein vikana. Poika tuli tässä vaiheessa katsomaan ja ihmetteli mitä oikein teen, kun ompelin koetikkauksia kolmikertaiselle talouspaperille. Hoksasin, että lanka jää jonnekin alasyöttäjän alle jumiin. Avasin ja irrotin puolakotelon hahlon ja syy selvisi: noin puoli kiloa paksuja pölykönstejä joka lävessä. Hyi, häpeä minä, huonosti olen ompelukonettani pitänyt! Onneksi homma oli korjattavissa, ei tarvinnut kuin putsata ja taas Husqvarnani toimi kuin unelma. Kiekurat pääsivät työni reunoihin.

1546412.jpg

Seuraavaksi suunnittelin työn vaatimaa kultaa. Kokeilin kirjontaa, mutta se ei näyttänyt hyvältä. Sitten kokeilin kullanvärisiä nappeja blokkien keskelle. Joo, ihan hyvä, mutta nappeja ei ollut kuin kolme samanlaista, yksi oli vähän suurempi ja yksi vallan erimoinen. Voi mätä, en kyllä millään viitsisi lähteä kaupunkiin viiden vaivaisen napin takia. Niin, mikäs pakko niiden muuten on olla samanlaisia? Eikun napposet kiinni vaan ja hyvältä näyttää :)

1546424.jpg

Reunoihin löysin Tyttären laatikosta (olen saanut luvan käyttää kyseistä aarresäilöä) kullan väristä nauhaa ja alakolmion kärkeen tein vielä tupsun pisteeksi iin päälle.

1546434.jpg Se on sitten siinä, Jotain Itämaista. Erityisen tyytyväinen olen siitä, että vaikka väritys ei ole ihan ominta minua, tulos on kuitenkin jokseenkin kelvollinen. Josko tuon ilkeisi jonnekin näytille lähettää...