Tämän vuoden Jouluni oli erilainen kuin ennen. Oli rauhallista niin kuin olin toivonutkin. Jo hyvissä ajoin jouluviikolla sain pystytettyä joulukuusen terassin pöydälle. Siellä sen näin niin keittiön pöydän äärestä kuin olohuoneestakin.

Aatonaattona lähdin suoraan töistä kotokyläni hautuumaalle ja sytytin kynttilän vanhempieni ja vauvana kuolleen isoveljeni haudalle. Parille tutulle kynttilänsytyttäjälle tuli moikattua hautojen välistä, niin kuin muinakin jouluina. Parhaimman ystäväni luo poikkesin joulukaffeelle. Lasten paketit pudotin entisen kotini keittiöön. Kauaa ei passannut olla, sillä vanhaa ooppeliani ei pitkiä pyssäyksiä 28 asteen pakkasessa parantunut jäähdyttää.

Aattona kuljeskelin vähän hämilläni rauhallisessa kodissani. Tiesin, että entisessä kodissani oli täysi tohina päällä. Eksä ja lapset siellä tekivät joulua anopille, pyörätuolissa istuvalle Vanhalle Emännälle. Vihdoin istuuduttuani oman jouluateriani äären tuli rauhallinen olo: tätä olen monet vuodet kaivannut, rauhallista jouluaattoa ilman tohotuksia, joululauluja kuunnellen. Perjantaina tein myös inventaariota joulukorteista ja muista tervehdyksistä. Tiesin, että joitakin tuttuja putoaa matkasta avioeron vuoksi, mutta yllätyksistä en silti välttynyt. Jotkut puuttuvat tervehdykset harmittivat, sillä luulin heidän olleen sellaisia ystäviä, että yhteyttä olisi pidetty avioerosta huolimatta. No, joulutervehdyksien läpikäyminen on yksi tapa seuloa jyvät akanoista. Laulun sanoin "Mistä tunnet sä ystävän..." Onneksi suurin osa ystävistä ja sukulaisista pitävät edelleen yhteyttä ja parhaimmat heistä tietävät tietyt värikooditkin, vai mitäs tykkäätte näistä, neljältä eri ihmiseltä saaduista lahjoista ;)

Joulupäivänä kävivät aterioimassa luonani Eksä ja Lapset. Hyvin näytti ruoka maittavan ilman mutinoita, vaikka minun joulupöydästäni puuttuikin moni perinteinen jouluruoka, kuten kinkku ja rosolli. Tapaninpäivä meni lumen kanssa taistellessa. Vielä tänä aamunakin puskin mokomaa tavaraa teiden syrjään. Sen jälkeen menin valittaen hierojalle, joka totesi, että sama valitus on tänään ollut kaikilla asiakkailla. Päätin vaihtaa puheenaihetta...

Nyt on vielä pari päivää ommoo lommoo. Lahja itseltäni itselleni. Hohhoo.