Puolukka on lempimarjani. Siitä on moneen lähtöön. Tämän kakun alkuperäisohjeen olen kirjoittanut ylös jo keskikoulussa kotitalouden tunnilla. Kakku on helppo sekoituskakku, epäonnistumisen vaara on pieni. Puolukkakakusta on muodostunut yksi perinteisistä joulukakuistani, joita teen vuorotellen eri vuosina.

 

2127122.jpg

 

Ensin pannaan uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sitten voidellaan kakkuvuoka juoksevalla rypsiöljyvalmisteella ja korppujauhotetaan.

Sen jälkeen mitataan kulhoon

4 dl erikoisvehnäjauhoja

3 dl fariinisokeria

2 tl inkivääriä

2 tl kanelia

2 tl neilikkaa

2 tl soodaa

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään.

Sen jälkeen joukkoon kaadetaan

2 dl puolukkasurvosta

2 munaa

2 dl ruokakermaa

1 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta

Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan voideltuun kakkuvuokaan. Kakku paistetaan uunissa 175 asteessa n. 60-70 min.

 

Kuvassa kakku on leikattu lähes tuoreeltaan uunista otettuna. Kakku on kuitenkin parhaimmillaan päivän kahden kuluttua, kun maut ovat tasaantuneet. Puolukan happamuudesta ei ole valmiissa kakussa tietoakaan. Kaikki maistajat eivät ole oikein uskoneet, että kakussa mokomaa marjaa onkaan. Ensisijaisesti kakun maussa tulee esiin joulun herkkumausteet.

 

2127124.jpg

 

Kakku säilyy kauan tuoreena, jos vaan malttaa olla sitä syömättä. On kelvannut joululahjaksi miehen enolle ja appivanhemmillekin.