Kokeilevan käsityön värjäyskurssilla tehtiin myös varsinainen "lopputyö". Tässä sen tarina.

 

Alussa oli kasa vaaleanpunaista lankaa, Novitan Cocosta. Tarkoituksenani oli neuloa siitä kesäpusero. Aloitin työtä parin vuoden aikana ainakin kolme kertaa, mutta aina se jäi kesken. Vihdoin tajusin, että vaikka lanka on hienon sävyistä, se on kuitenkin liian hempeää ja vaaleaa minulle.

 

 

Siispä päätin värjätä langan uudelleen. Kokeilin ensin villalankaa värjätessäni, minkälaista tästä puuvillasekoitelangasta tulee punaisessa ja sinisessä värikylvyssä. Molemmista tuli hyvän värisiä, violetti oli jopa ihan muotiväriä. Silti vadelmanpunainen viehätti enemmän. Näin sieluni silmillä itseni liihottelemassa ensi kesänä herkullisen punainen neule päälläni…

 

 

Siispä värjäyslientä sekoittelemaan. Ensin laskin ja muotoilin oman reseptini:

50 g lankaa

0,5 dl vettä

20 g kalsinoitua soodaa

12,5 ml väriä.

Lankaa oli yhteensä 800 g, siispä suurensin reseptin määrät 16-kertaisiksi. Langan kerin 16 vyyhdiksi, kastelin ja upotin liemeen.

 

 

Värjättävää oli niin paljon, että ne piti jakaa kahteen astiaan. Peitin astiat muovipusseilla ja työnsin muhimaan saunan lauteiden alle. Lattialämmitys tuli hyötykäyttöön värin kiinnityksessä.

 

 

Parin päivän kuluttua kaadoin langat altaaseen ja huuhtelin lämpimällä vedellä irtovärit pois. Kovin kuumaa vettä en uskaltanut käyttää langan keinokuitujen takia. Luotan, että aika tekee tehtävänsä, kun tulevaa puseroa tuskin pestään ennen ensi kesää.

 

 

Vyyhdet ripustin kuivumaan pariksi päiväksi. Alkoivat näyttää houkuttelevan punaisilta, kun pääsisi pian neulomaan…

 

 

Vyyhtien kuivuttua kerin ne rulliksi. Mmm, mikä väri. Kannatti tuunata.

 

 

Samaan liemeen olin upottanut palan vanhaa lakanakangasta. Siitä ja tilkusta vihreäksi värjättyä vanhaa lakanaa muodostuu vadelmanpunaisen langan kanssa materiaalipaketti seuraavalle Kokeilevan käsityön kurssille, jonka aiheena on "Jotain päälle pantavaa".