Täytekakkuohjeita on monenlaisia, valinnanvaraa piisaa. Mielestäni yksi on kuitenkin erityisen hyvää. Siispä niihin synttärikakkuihin, jotka ehdin itse väsätä, oli reseptivalinta selvä. Tietenkin Unelmakakku. Ohje on kaveriltani saamasta S-kokeilukeittiön kirjasta ”107 leivinohjetta” vuodelta 1986. Ohje on aavistuksen muuntunut vuosien varrella.

 

5 munaa

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

8 rkl perunajauhoa

3 ½ rkl kaakaojauhetta

 

Täyte:

1 ½ dl kuumaa kahvia

3 dl vispikermaa

4 liivatelehteä

sokeria

 

Kostuttamiseen:

kahvia

 

Koristeeksi:

1 dl kermaa

viinirypäleitä

suklaarouhetta

 

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita vaahtoon perunajauho-kaakao-leivinjauheseos siivilän läpi.

 

Älä anna taikinan seistä pitkään kulhossa ennen sen kaatamista ja paistamista, muuten levy voi lötsähtää. Kaada taikina heti sekoittamisen jälkeen uunipannulle leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa 8-10 min.

 

Kumoa levy kuumana sokeroidulle leivinpaperille ja  irrota aluspaperi. Varo polttamasta sormiasi, ainakaan paljoa ;) Anna levyn jäähtyä.

 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Keitä kahvi täytettä ja kostuttamista varten. Kaada täytteeseen tarkoitettu kuuma kahvi erilliseen astiaan ja sulata siihen pehmenneet liivatelehdet. Anna jäähtyä.

 

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi, lisää siihen sokeria maun mukaan. Kahvin maku vaatii sokeria enemmän kuin pelkkä kerma.

 

Kun kahvi-liivateseos on jonkin verran hyytynyt, vatkaa se kuohkeaksi ja lisää joukkoon kermavaahto, tarkista maku ja lisää sokeria tarvittaessa. Minä lisäsin tähän annokseen yhteensä ruokalusikallisen sokeria, 1,5 rkl:kin olisi voinut pistää.

 

Leikkaa kakun pohjalevy neljään yhtä suureen osaan ja kostuta osat kahvijuomalla.

 

Levitä osien päälle täytettä ja kokoa kakku.

 

Koristele kakku vatkatulla kermalla, suklaarouheella ja viinirypäleillä.

 

 

 

Kakku ei aina onnistu tulemaan hienon näköiseksi, mutta maku on hyvä. Kuvan kakku on tehty kaksinkertaisena annoksena, eli pohjalevyjä on leivottu kaksi, jotka on leikattu vain kahteen osaan ja sitten koottu. Sen takia näyttää niin suurelta.