Perjantaina töistä tultuani sain jonkun oudon kohtauksen. Aloin nimittäin siivota jauhokaappia. Iso kasan vanhentuneita pussin pohjia sai Poika kiikuttaa roskikseen. Kesäherkuilta jäänyt talkkunajauhopussin päivämäärä oli just männä viikolla mennyt umpeen, sitä siis ilkesi vielä käyttää.

En ollut pitkään aikaan leiponut sämpylöitä. Kesällä ei viitsinyt, kun se muutenkin kuumensi valmiiksi lämpimiä huoneita, keväällä taas... jaa, no niin... Joka tapauksessa miesväki oli oikein innostunut leipomisajatuksestani. Itsekin olin, sillä kesällä hankin Tuurin kyläkaupasta leivonta-alustan, joka odotti käyttöönottoa. Siispä tuumasta toimeen.

Lauantaiaamuna kaivoin ison yleiskoneeni esille. Se tekee kerralla 1,5 litran taikinan, joten reseptin määrät ovat sen mukaisia.

1,5 l reilusti kädenlämpöistä vettä

5 tl suolaa

5 rkl siirappia tai sokeria

1,5 dl rypsiöljyä

3 pss kuivahiivaa

6 dl talkkuna- (tai ruis/kaura/graham) jauhoja

30 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Veteen sekoitetaan mausteet ja öljy sekä talkkunajauho. Kuivahiiva sekoitetaan vehnäjauhoihin ja se lisätään vähitellen taikinaan. Kun kaikki jauhot ovat mukana, annetaan yleiskoneen vielä vaivata taikinaa 8 minuuttia.

Taikinan annetaan kohota n. puoli tuntia. Sen jälkeen siitä leivotaan sämpylöitä, joiden annetaan vielä kohota sen aikaa, kun uuni lämpiää 225 asteeseen.

En kauhiasti muotoile sämpylöitä, minusta se on turhaa puuhaa. Maku on pääasia.

raa%27at%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t%2010.10.20

Paistan sämpylöitä n.15 minuuttia. Ensimmäisen satsin aikana Siipalla oli melkoiset vaikeudet odottaa moista hirmuista aikaa. Poikakin pelmahti toiselta puolen taloa paikalle heti, kun kolistelin uunin luukkua auki. "Sämpyjä, sämpyjä!"

kyps%C3%A4t%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t%2010.10

Molemmat taisivat polttaa näppinsä kuumissa sämpylöissä. Poika ja minä levitimme niille Keijua, vaan Siippa veteli oikein voita...

voita%20s%C3%A4mpyl%C3%A4ll%C3%A4%2010.1

Toista pellillistä katosi nälkäisiin suihin ensi hätään. Jotain jäi sentään pakastettavaksikin. Niin, ja se uusi leivonta-alusta osoittautui oikein oivalliseksi. Saattaa jopa lisätä leipomistiheyttä...