Kun muutimme nykyiseen kotiimme, lasikuistin syrjällä kasvoi kituuttaen jokin köynnös. Kukinnan aikaan tunnistin sen koisoksi, netistä tarkennettuna punakoisoksi. Perusteellinen puutarharumba kuitenkin hävitti sen, tai niin ainakin luulin. Kunnes muutaman vuoden kuluttua sen varsi nousi jälleen kuistin eteen istutettujen koivuangervojen takaa. Aloin kiertää sitä kuistin rännin ympärille. Nyt se ei enää näytä kituvan, sillä se on imenyt osansa angervojen lannoituksesta.

. 1847834.jpg

Hauskimman näköinen kasvi on näin loppukesästä, kun siinä hehkuu yhtäaikaa sini-keltaiset kukat ja punaiset marjat. Kukat muistuttavat perunan kukkia ja kasvit ovatkin sukulaisia keskenään. Marjat vaan ovat tappavan myrkyllisiä, joten niitä ei parane pidellä.

Punakoiso (Solanum dulcamara) on Suomessa luonnonvaraisena kasvava köynnös. Se kukkii heinä-elokuussa. Kukat ovat vaalean violetit ja muistuttavat perunan kukkia. Syksymmällä kehittyvät soikean tomaatin näköiset, noin sentin kokoiset punaiset marjat. Koko punakoisokasvi sisältää keskushermostoon vaikuttavaa myrkkyä. Punakoiso sisältää lukuisia glykoalkaloideja (mm. solaniinia, solamargiinia ja lukoksantiinia), steroidialkaloideja (mm. solanidiinia, tomatidiinia, soladulsidiinia ja solasodiinia) ja lisäksi solanokapsiinia. Jo 4-5 marjaa riittää aiheuttamaan myrkytyksen lapselle, kymmenen marjaa on hengenvaarallinen määrä ja voi tappaa. (Wikipedia)

Pitää siis vaan ihailla kauempaa.

1847835.jpg