Kokeilevassa käsityössä on alkanut uusi kurssi, värjäys. Ensimmäiseksi kokeilimme Kool-Aid- eli mehuvärjäystä. Kool Aid on amerkkalaista mehuainesta. Jollekulle onnettomalle on ilmeisesti loiskahtanut mehua villapaidan rinnuksille, eikä tahra ole ikinä lähtenyt pois.  Siitä lienee keskitty, että mehulla voisi värjätä villalankaakin.

Kool Aidin myyntipaikat löytyy netistä googlettamalla kyseistä kauppanimeä. Löysin ensimmäiset omat pussini Tapion kaupasta, mutta en ehtinyt niitä kokeilla ennen kuin kurssi alkoi.  Ensimmäisellä kerralla kokeilimme kaikki mahdolliset värit. Jokainen testasi kolme väriä, minulla oli Sherry, Strawberry ja Blue Berry. Luokkahuoneeseen levisi karkkimainen tuoksu. Sitten jaettin kaikille näytteet ja ne piti tietenkin arkistoida muistiinpanojen kera huolellisesti. Muiden tohinoiden takia muistiinpanot jäivät tekemättä hetsillään. Tänä viikonloppuna aloin keräillä niitä arkistointia varten. Kaikkia ei vaan löytynyt vaikka käänsin pölynimurin pussinkin nurinperin. Vasta kun olin jo luopunut toivosta ja päättänyt tehdä jossain vaiheessa uudet näytteet puuttuvien tilalle, ne putkahtivat esiin kangaspalojen välistä. Huh, onneksi en ehtinyt tehdä uusia.

Itse värjäys on liiankin helppoa. Ei tarvita väripussin lisäksi kuin vettä, mikron kestävä astia, desin mitta ja jokin annostelija, lusikka tai ruisku. Ensin laitetaan villalangat likoon 10 minuutiksi haaleaan veteen.

Sillä välin tehdään väriliemet valmiiksi. Kokeilin tehdä monisävyistä punaista lankaa, siis valitsin Grapen, Jamaican, Strawberryn ja Pink Lemonaden. Jokaisen värin liotin 1 dl:aan kädenlämpöistä vettä. Lankavyyhdistä puristin kaiken ylimääräisen veden pois ja asettelin mikronkestävään piirakkavuokaan. SItten ruiskulla tursutin kutakin väriä omalle lohkolleen. Välillä kääntelin vyyhteä varovasti ja ruiskutin väriä valkeisiin kohtiin. Kuvan keskellä oleva ruskea läntti on vuoan läpi näkyvää pannunalustaa.

Värien lisäyksen jälkeen panin vuoan mikroon ja annoin mennä täydellä teholla 2 min. Katsoin välillä, että vieläkö irtoaa väriä veteen ja annoin paistua vielä 1 min. Sen jälkeen väri näytti ottaneen kiinni, puristettaessa väriä ei enää irronnut liemeen. Sen jälkeen jätin "piirakan" jäähtymään. Kolmen varttin kuluttua (tai sen aikaa kun Ryhmä Pullman kesti) huuhtelin vyyhden varovasti käännellen ja puristellen. Vyyhteä kannattaa käsitellä varoen, ettei lanka sotkeennu eikä vanutu.

Lopputuloksen näkee varmaan parhaiten sitten, kun ehdin kutoa langasta sukkaa. Kuvassa vyyhti on vielä vähän märkäkin. Grape oli yllättävän tumma violetti, muut värit olivat ok. Kokeilin vielä vähän lisääkin, mutta niihin laitoin 1,5 dl vettä/väri. Silloin väri levisi paremmin, eikä valkoisia paikkoja tullut niin paljoa. Jossain ohjeessa sanottiin, että 100 g grammaa villalankaa saa värjättyä yhdellä pussilla. Niin varmaan, mutta lienevätkö värit sitten yhtä voimakkaat. 100 g langan värjäämiseen kun tarvitaan enemmän lientä. Nääs pitkä liemi, haaleat värit.

Tällä hetkellä kuivaustelineen päällä roikkuu kolme vyyhteä mehuvärjättyä lankaa ja tuoksu on lähes öklöttävä. Onneksi haju haihtuu ajan oloon.

Hanskat unohtivat kädestä työn tuoksinassa, ja nyt sormet ovat ihan punaiset. Saapa niitä sitten selitellä asiakkaille. Sitä vaan tässä olen miettinyt, että jos amerikkalaiset juottavat tällaista mehua lapsilleen, niin minkähän väriset heidän sisuskalunsa oikein ovat?