1532043.jpg

Raparperit ulkorakennuksen päädyssä kasvavat silmissä. Raparperi tarvitsee paljon voimaa kasvuunsa, siksi olen heittänyt penkkiin reilusti apulantaa. Lapsena meidän muksujen, tai ainakin minun huvini oli hakea varkain äidin raparperipenkistä varsi ja syödä se jossain piilossa. Väkevää oli, mutta ihan ite pöllitty maistui :) Äidin tekemää mansikka-raparperikiisseliä saatiin syödä talvellakin, kiitos ahkeran säilömisen. Raparperistä tehtyä viiniä olen maistanut ja pikkelssejäkin siitä kuulemma tehdään. Raparperiherkuista piirakka on mielestäni parasta, sitä tulee tehtyä joka kevät vähän laajemmallekin porukalle. On tietysti sellaisia ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta uskalla raparperipiirakkaa suuhunsa pistää. Sääliksi käy heitä, hyvä herkku jää kokematta. 

Eilen leivoin kevään ensimmäisen raparperipiirakan. Osan siitä vein tänään töihin ja kaupaksi näytti käyvän. Ohjeeni on seuraavanlainen:

Pese ja paloittele raparperinvarsia yhteensä 1 litran verran. Mausta ne reilusti kanelilla ja sokerilla. Vatkaa 4 munaa ja 3 dl sokeria vaahdoksi. Lisää joukkoon 1,5 dl juoksevaa margariinia. Sekoita keskenään 5 dl erikoisvehnäjauhoja, 3 tl leivinjauhetta ja 2 tl vanilliinisokeria. Lisää 2 dl (hyla)maitoa vuorotellen jauhoseoksen kanssa taikinaan. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Ripottele pinnalle tasaisesti raparperipalat. Paista piirakka uunin alatasossa 200 asteessa 20-30 minuuttia.

1532046.jpg

Taikina nousee uunissa ja osa raparpereista painuu taikinan joukkoon. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut ovat tasoittuneet. Aivan sairaan hyvää piirakka on vaniljakastikkeen kanssa. Njam.