Kokeilevan käsityön valinnaisiksi kursseiksi olen tänä syksynä ottanut peräti kolme, emaloinnin, lasinsulatuksen ja lapinrummun teon. Muutakin ohjelmaa tänä syksynä on, joten välillä tuntuu, ettei oikein liiemmälti ole aikaa. Vaan kyllä aikataulu tästä vielä rauhoittuu.

Tällä viikolla alkoi emaloinnin lyhytkurssi. Yllätyin, että emaloinnissa on niin monta työvaihetta, ennen kuin valmista tulee. Mekaanista ja kemiallista puhdistusta, laventeliöljyn levittelyä ja vaikka mitä.

Ns. kylmäemalointijauheet sulavat jo 100 asteessa. Niitä sulatetaankin hellan levyn päällä. Varsinkin pienet valmiit korupohjat käyvät tähän. Värijauheet ovat samanvärisiä kuin emalipinta valmiissa työssä. Lehdessä poltin joka värin erikseen. Lehti on vain noin kolmisen senttiä läpimitaltaan. Emalointijauheen levitys oli siis melkoista piperrystä.

1906349.jpg

Sudenkorentoon laitoin värijauheet samalle poltolle. Musta kökkö vasemman siiven reunassa on hellan likaa, ei korennon.

1906358.jpg

Kuumauunivärit olivatkin sitten toista luokkaa. Lämpöä piti olla peräti 800 astetta! Eikä väreistä tiennyt jauheen värin perusteella varmaksi mitä värisävyä tulee. Onneksi opettaja oli tehnyt mallit niistä. Siltikin värin käyttäytyminen uunissa oli aina vähän ohhoon päälle. Toisissa saattoi väri paeta yllättäin reunoilta, vaikkei mitään virhettä pitänyt tapahtua käsittelyn aikana. Vihreässä laatassa on yhdestä kulmasta vähän väri paennut. Vihreän pohjavärin poltin ensin erikseen. Sitten lisäsin emalipuikkoja ja kuultavia emalinpaloja. Vaan eivät pysyneet paikoillaan uuniin siirrettäessä, piti lisätä sidokseksi läpikuultavaa emalijauhetta ja vähän vaaleansinistä. Kesti hirveän pitkän aikaa, että rakeet ja puikot sulivat. Muuten meni hyvin, mutta läpikuultava emali halkeili joistakin kohtia. Teki mieli lisätä siihen jotain hörhellystä vielä, mutta en sitten halkeilun takia viitsinyt. Kuparilevy on 1 mm paksuista ja sen koko on 9,5 x 6,5 cm.

1906364.jpg

Sinisessä laatassa laitoin kaikki sörsselit laatan päälle samaan polttoon. Pohjimmaiseksi vaaleaa sinistä, sitten moniväristä emaliraetta ja kahta tummempaa sinistä jauhetta. Ne sulivat ihan yhtäkkiä ja helposti. Levyn koko on 11,5 x 5 cm. Tämän taidan kehystää jotenkin, esim. kiinnittää puulaudan päälle. Katsotaan.

1906362.jpg