Tiistai-aamuna hyppäsimme bussiin ja matkasimme kohti Kiinan muuria. Matkalla poikkesimme Helmipajalle. Siellä tuotettiin makean veden helmiä. Homma käy niin, että simpukan sisään työnnetään toisen simpukan vaipasta paloja. Näiden vierasesineiden päälle alkaa simpukan otus muodostaa kalkkikerrosta ja siitä muodostuu helmi. Sitten kun simpukka on riittävän vanha eli n. 2-vuotias, se avataan ja helmet otetaan talteen. Korujen lisäksi helmiä käytetään raaka-aineena kormetiikassa ja lääketeollisuudessa.

 

Esittelyaltaassa oli muutamia simpukoita, joista saimme valita mikä avataan. Esittelijä arvuutteli kuinka paljon helmiä simpukassa on. Minä sanoin, että neljä, muilla oli isompia lukuja.  Esittelijä-neiti tarttui simpukkaan, työnsi veitsen sen kuorien väliin….

 

1%20simpukan%20aukaisu.jpg 

 

…ja avasi simpukan sepposen selälleen. 18 helmeä löytyi.

 

2%20kotilo%20auki.jpg

 

Aika rajun näköistä touhua, mutta eipä simpukan keskushermosto ole kovin kehittynyt. Lopuksi neiti jakoi kaikille helmiä juuri avatusta simpukasta. Vähän tuntui oudolta, en heti oikein tiennyt mitä moisilla pikkuhelmillä tekisin. On ne silti vielä tallessa, luulisin. Simpukoiden kuoret hyödynnetään myös korujen ym. tekoon. Sitä en tullut kysyneeksi, että hyödynnetäänkö simpukan lihaa mitenkään.

  3%20helmet.jpg

 

Helmipajan kauppa oli pullollaan kauniita koruja. Kallein helminauha, isoista virheettömän pyöreistä helmistä tehty helminauha maksoi 198000 yania (1 CNY on n. 0,09 e). Helmiin saadaan väriä lisäämällä simpukoiden kasvatusveteen eri mineraaleja, esim. vaaleanpunaisia helmiä tulee kuparipitoisessa vedessä.

 

4%20helminauhoja.jpg

 

 

Erillisessä näyttelytilassa oli upeita riipuksia, hintaa niissäkin ihan kelvollisesti.

 

 5%20riipus.jpg

 

Tuommoisia ei kuitenkaan tullut hankituksi, vaan pussiin ilmestyi pieniä sinisävyisiä helmiä kotimaassa edelleen työstettäväksi. Tingattuun hintaan.

 

Vihdoin pääsimme lähelle Kiinan muuria. Muurin lähelle vei kondolihissi, vaan aikamoinen mäki oli ensin kiivettävänä, ennen kuin sille pääsi. Ja mäen reunat täynnä rihkamakaupustelijoita. Eivät saaneet meitä pysäytettyä ja kohta olimme muurilla ihailemassa näkymiä.

 

6%20kiinan%20muuri.jpg

 

 7%20muuria.jpg

 

Monenkirjavaa kansainvälistä porukkaa oli muurilla liikkeellä, ei kuitenkaan ruuhkaksi asti. Korkeuserot muurilla olivat yllättävän isoja. Eräs jenkkipoika puuskutti portaissa, että miettikää vähän jos aiotte tulla alas. Siippa jäi suosista ylös, mutta minä painuin eteenpäin. Porrastasot olivat kapeita ja eri korkeudella, alaspäin meno oli vähän vaikeaa. Puhumattakaan sitten ylöspäin…

 

8%20yl%C3%B6s%20portaita.jpg 

 

Vaan muuri tuli valloitetuksi, siitä saimme oikein kirjallisen todistuksen, kiinan ja englanninkielisen. Muurin viereisellä näköalapaikalla tepsutteli jokin paikallinen tipsu ja asettui viereen makoilemaan niin kuin oltaisiin tutumpiakin kavereita.

 

9%20tipsuttaja.jpg 

 

Kun autolle paluuaika koitti, laskeuduimme taas kondolihissillä kohti kaupustelijoiden hyökkäystä. Maisemat hissistä oli komeat, mutta ei tehnyt mieli katsella reunan yli alaspäin…

 

10%20kondolihissist%C3%A4.jpg 

 

Selviydyimme kuin selviydyimmekin kaupustelijoiden hyökkäykseltä, joka oli jonkin verran rajumpi kuin tullessa. Paikallisella hedelmätarhalla söimme lounasta. Sen jälkeen palasimme Pekingiin ja tutustuimme Teehuoneeseen sekä maistelimme siellä erilaisia teelaatuja. Mmm, hyviä, täältä tarttui mukaan evästä kotiinkin.

 

11%20teemaistiaiset.jpg 

 

Yksi teelaatu oli hauskasti koottu. Teemestari laittoi lasiin soikion muotoisen teesykerön. Teelehtien sisään oli kätketty kukka, joka tuli esiin lehtien paisuttua kuumassa vedessä auki. Tämänkin teen voi juoda, kukka-astiaan vain lisätään vettä juodun tilalle. Kukka säilyy vedessä kauniina monta päivää.

 

 12%20teekukka.jpg

 

Teehetken jälkeen menimme päivälliselle dai-kansan pitämään ravintolaan. Matkalla menimme läpi risteyksen, jossa kuulemma on joka suuntaan yhtä aikaa punaiset ja vihreät valot. Selvisimme siitä kuitenkin. Siellä esiintyi tanssijoita ja laulajia. Esiintyjät olivat kuulemma itse väsänneet asunsa ja niitä oli monenlaisia.

 

 13%20dai-nainen%20tanssii.jpg

 

Tanssijat hakivat myös yleisöä lavalle. Niinpä meidän porukastakin lähti reippaita miehiä piiritanssiin. Hauskaa tuntui olevan.

 

14%20pojat%20tanssii.jpg

 

Iltamyöhään tulivat vielä vaatturit hotelliin sovittamaan tilattuja mekkoja. Hyvää työtä olivat tehneet, pientä fiksausta vain kaipasivat.