Maanantaiaamun aurinko tervehti kohta kotiin päin lähteviä käsityöläisiä ruskolla.

 

26%20aamurusko.jpg

 

Aamupalan jälkeen matkasimme paikalliseen ammattioppilaitokseen. Siellä aikuisopiskelijoiden opettaja kertoi meille perinnekäsitöiden opiskelusta. Pöydät olivat ihan tyhjät ja vähän jo ihmettelin eikö mitään näytettäviä töitä ole. Nurkassa sentään oli keppihevosia, joista tämä yksi hymyili ihastuttavasti.

 

27%20naurava%20heppa.jpg

Kohta alkoi kaappien kätköstä löytyä mallitöitäkin. Tämän huovutetun ruusu-seinävaatteen olisin vaikka heti ostanut itselleni. Vaan ei ollut myynnissä.

 

28%20huoparuusut.jpg

 

Kihnulaiset perinnenuket olivat hauskoja. Jotain tuon tapaista mollamaijaa voisi olla hauska tehdä.

 

29%20kihnun%20nukke.jpg

 

Eestiläistä reikäkirjontaa eli pilutikantista.

 

30%20pilutikantis.jpg

 

Tästä piti tulla neulakintaat. Vaan kudelma vähän levahti, joten siitä tulikin pipo.

 

31%20kinnaspipo.jpg

 

Ammattikoulun jälkeen suuntasimme puulelutehtaalle. Mummut katselivat innoissaan tuliaisia lastenlapsilleen. Minä ihastuin tähän harrikkaan. Jos omaisin lapsenlapsen, niin varmasti tämmöisen olisin ottanut mukaan.

 

32%20keinuharrikka.jpg

 

Matkalla poikettiin hakemaan lasistudiolta sulatetut työt. Sitten suuntasimme Laitsen linnaan lounaalle. Aika komia pytinki.

 

33%20laitse%20lossi.jpg

 

Linna oli Vihterpalun tapaan saanut uudet omistajat Viron viimeisen itsenäistymisen myötä. Linna oli restauroitu linnamaiseen tyyliin värejä pelkäämättä. Kattoholvit olivat upeita.

 

34%20kattoholvit.jpg

 

Huoneiden välissä olevat lasiovien ruudut saivat henkäisemään.

 

35%20sis%C3%A4ikkuna.jpg

 

Laitsesta suuntasimme vielä pellavan tukkuliikkeeseen Tallinnaan. Kauppa oli pieni ja vain yksi myyjä hikoili kolmenkymmenen naisen ostosten kanssa, melkein sääliksi kävi. Vaan tavara vaihtoi omistajaa.

 

Päädyimme satamaan ja painuimme laivaan. Buffet-pöydästä nautimme koko rahan edestä. Helsingissä odotti Naapurin Poika Wolkkarillaan. Mittaili meitä arvioivasti ja taisi todeta, että kohtuullisen hyväkuntoisia ovat, auto ei tarvitse erityisiä suojatoimenpiteitä ;) Posoteltiin taas tasaista tahtia Pohjois-Satakuntaan, kotona olin puolen yön aikaan. Onneksi oli vielä yksi lomapäivä edessä.

 

Reissulla tuntui tarttuneen innostus pitsineuleeseen. Tiistaiaamuna oli ihan pakko ottaa esiin Tallinnasta ostettu mohairlanka ja aloittaa Oman Verstaan Sallin teko. Paksummat puikot ja lanka tuntuivat olevan paljon helpompi hallita...

 

36%20kotikokeilu.jpg