Kiinan kuuluisin rakennus on varmasti tämä.1%20kiinan%20muuri.jpg

Vanha kiinalainen arkitehtuuri on silmiä hivelevän kaunista. Tässä Pekingin keskustasta vanhat porttirakennus.

2%20portti.jpg

Siellä täällä Pekingiä näkyy vanhaa muuria, joka on aikoinaan erottanut ylimysten, virkamiesten ja tavallisen rahvaan kaupunginosat.

3%20kaupunkimuuri.jpg

Hutongalueet ovat vanhaa pekingiläistä kaupunginosaa. Rakennukset ovat yksikerroksisia, harmaita tiilisiä tai rapattuja taloja tiukasti toisissaan kiinni. Koristetiilet ovat kauniita yksityiskohtia.

5%20hutong.jpg

Maaseudulla rakennustyyli on köyhää, niin kuin niissä asuvat ihmisetkin.

6%20maaseutua.jpg

Kaupungeissa suuret hutongalueet ovat saaneet väistyä nykyaikaisen rakentamisen tieltä. Ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja muuttamaan tällaisiin kerrostaloihin.

7%20kerrostalo.jpg

Varsinkin ennen Pekingin olympialaisia uudenlainen arkitehtuuri valtasi alaa. Kaikki sen seuraukset eivät välttämättä ole kovin silmiä hivelevää. Tässä yksi toimistorakennus, varsinainen mörkö taloksi.

10%20m%C3%B6hk%C3%A4letalo.jpg

Lasia harrastetaan paljon.

9%20lasitalo.jpg

Ulkomaiset arkkitehdit ovat saaneet suunnitella monenmuotoisia taloja.

11%20kaaritalot.jpg

12%20laatikkotalo.jpg

13%20liekkitalo.jpg

Yksi hulppeimmista on Pekingin tv-talo. En kyllä haluaisi tuonne sen keskivaiheille seisoksimaan.

14%20tv-talo.jpg

Tv-talon takaa löytyi se tiedotusvälineistä tutuksi tullut keskeneräinen kerrostalo, joka kärsi taannoin vähän savuvahinkoja. Kiinassa kyseinen tulipalo ollut ollenkaan niin suuri juttu kuin esim. täällä meillä. Siellä tulipaloja syttyy tämän tuosta, ei siinä mitään ihmeellistä ole. Eikä yhden ihmisen kuoleman aiheuttanut palo ole mikään juttu, 1,3 miljardin ihmisen maassa.

15%20tulipalotalo.jpg

Kuljettiinhan me tietty Pekingin olympialaisten kuuluisiksi tehneiden rakennusten ohikin. Maan kamaralta linja-autosta ne eivät näyttäneet ihan niin mahtavilta kuin tv-kuvista. Suuria olivat kuitenkin, eivät kumpikaan mahtuneet kokonaan kuviin.

16%20uimahalli.jpg

17%20linnunpes%C3%A4.jpg