Nyt eletään jouluvalmistelujen  aikaa. Osa niistä on hyshys-juttuja, eikä niistä sen enempää näin ennen juhlapyhiä ;) Vuosien varrella monet valmistelut ovat pudonneet pois ohjelmistosta, liekö syynä laiskuus vai järkevyys tai molemmat. Ikkunoille on silti kiva laittaa kyntteliköt palamaan ja keittiön tunnelma muuttuu verhoja ja vahakangasta vaihtamalla. Koristeita ripotellaan sinne tänne ja pöytäliinat sun muut tekstiilit vaihtuvat jouluisiksi.

 

Muutamia jouluruokia teen itse, Siippa valmistaa myös paria sorttia, loput tulevat kaupasta. Tapana on appivanhempieni kanssa vaihdella ruokia päikseen, appiukko tekee molempiin talouksiin maksa- ja perunalaatikkoa, minä porkkanalaatikkoa ja kuivakakkua.

 

2144792.jpg

 

Porkkanalaatikko valmistuu aika lailla samoin kuin Kotiruoka-kirjassa vuodelta 1994 on neuvottu.

Kattilaan laitetaan

¾ riisiä

2,5 dl vettä

ja keitetään. Kun kaikki vesi on imeytynyt riiseihin, lisätään

                 2,5 dl maitoa

ja haudutetaan puuroksi n. 30-40 minuuttia. Puuron annetaan jäähtyä.

Pese, kuori ja raasta

                 250 g porkkanoita.

Sekoita raaste,

                 1 tl suolaa

                 hyppysellinen valkopippuria

                 hyppysellinen muskottipähkinää

                 1 tl sokeria tai siirappia ja

                 1 muna

puuroon.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan, silota pinta tasaiseksi. Ripottele pinnalle korppujauhetta ja hieman juoksevaa margariinia. Paista 200 asteessa 60 minuuttia.

 

 

2144794.jpg

 

Hirvenlihapullat ovat suosikkini. Pärjäisin mainiosti joulun ilman kinkkua, mutta en hirvenlihapullia. En enää käsitä miten olen joskus tullut toimeen ilman niitä :)  Muuntelen ohjetta joka vuosi vähän sen mukaan mitä mausteita sattuu kaapista löytymään. Tykkään lihapullista, jotka maistuvat joltakin muultakin kuin suolaisilta. Tänä vuonna väsäsin seuraavanlaisen version:

3 dl korppujauhoja turvotetaan

4,5 dl:ssä vettä.

Siihen lisätään

                 3 tl suolaa

                 3 rkl sipulijauhetta

                 1 tl valkopippuria

                 3 tl paprikajuhetta                     

                 2 tl valkosipulimurskaa

                 holaus  Kräutaan pakastekuivattua yrttimausteseosta (Lidlistä)

                 3 munaa

ja sekoitetaan tasaiseksi. Lopuksi lisätään

                 1,5 kg hirvenjauhelihaa

ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Massasta muotoillaan suuhun sopivia (ei liian pieniä) lihapullia uunipellille ja ne paistetaan 200 asteessa n. 20-30 minuuttia.

Ainoa vika näissä pullissa on, että ne syöttää…